Opaque Wound Beads

Lewis & Clark förde med sig på sin expedition, de vita men framför allt de turkosblå pärlorna. De kallades "Chief beads" i nordvästra U.S.A. och tillverkades med största säkerhet i Kina. Idag är de kända som "Padre beads", som de också kallades av spanjorerna i sydvästra U.S.A. Namnet härstammar från en historia relaterat till spansk-katolska missionärer som förde dem med sig under expeditioner från "New Spain" eller Mexico. Olyckligtvis kallar många handlare idag alla färger av monokroma och vridna (wound) pärlor för "Padre".

I Karl Bodmers målningar av "upper Missouri" indianerna, c:a 1835, så ser man färgerna blå, svart, vit, röd och lite grönt och gult. Storleksmässigt, så torde dessa vara av "pony" storlek, d.v.s dagens s.k. size 8.

I boken "The History of Beads" av Dubin, så ser man på sidan 265 en bild på gröna och gula vridna (wound) pärlor daterade till tidiga Spanska kolonisationen av Amerika. De är c:a 0,3-0,45 cm i diameter och storleksmässigt motsvara de s.k. "pony beads" c:a size 6-8.
Steget är alltså inte stort till de gröna pärlorna på bilden vilka är identiska till färg och form, så med ledning av det (med risk för att låta allsmäktig) så vidimerar jag dessa. De gula är identiska med den 9:e från höger.

Hittar du originalet turkosblå "Padre", så är de daterade från 1600 till 1800. Det är INTE fastställt att de på bilden är original. De är dock daterade 1850 till 1900.

Från toppen räknat är:

1. Opaque yellow- and orangecolored.
2. Opaque white. Fur Trade Related.
3. Transparent green. Fur Trade Related.
4. Transparent blue.
5. Opaque turquoise blue. Fur Trade Related.