Scandinavian Mountain Men

Menu

Scandinavian Mountain Men
Recommended reading
Primitive Rendezvous
Contact
Scandinavian Fur Traders
Grade the trade
Gallery
Getting started
News (0)
Articles (65)
Calendar
Journals
Members

Related

Links
Email a friend
Vote
Create your indian name
Find injun

Articles / Spring Trek -2010

Published: 2010-04-12
Category: Camps, Treks & Adventures

Hola hombres and senoritas! Den underbara vårhelgen 9-11 april samlades delar av SMM för en helgs ritt, bäverspaning och lägerliv i mockasiner. Charlie hade som vanligt sin dagbok med sig och hans anteckningar låter som följer.

Fredag 9 april
Så var det äntligen dags att sadla upp och sticka till skogs för den årliga vårritten. Char (Sebastian) kom på morgonen med ett som vanligt stort leende och en kartong full med trade goods från andra sidan Atlanten. Efter en fika och lite småprat sadlade vi upp mina hästar ChaRie och Fancy. Daisy, min härliga mula, fick även hon sin packsadel, sen bar det iväg till ett av de ställen där jag trappar vårbäver. Ingen lycka denna gång men vi var äntligen på väg. Ritten var som vanligt lugn med inslag från Daisy med visst underhållningsvärde. Jag hade en plats på näthinnan dit vi styrde våra hästar. Väl framme så var det hästar och mula som fick sitt först. "Lägret" var snart sovklart, the/kaffe kokades varefter vi tog en promenad för att undersöka omgivningarna. Det konstaterades att älg, rådjur och hare var andra som upptäckt vår udde, om inte annat som toa. Nere vid vattnet var det lugnt vid bäverhyddan, isen låg nämligen kvar. Suppertime! Rice with salt pork and some dried fruit, spised with salt and pepper sause, yummy! If ya’ don’t like it dinner is over. Solen skiner över oss och vi pratar om våra saknade bröder som kommer att vandra in i lägret under eftermiddagen. Ska bli så kul att träffas vid elden, ta en whisky och skratta med varandra. Det blev en fantastisk kväll då molnen blåste förbi och en natt under stjärnklar himmel blev lönen för dagens vedermödor.

Lördag 10 april
Efter en småkall natt invirad i 2 st. 3 point-filtar och canvas som skydd mot regn/snö och blåst var det dags för morgonbestyren, hästarna och mulan först som alltid, sedan var det vår tur med varmt att dricka, nybakade bannocks och gårdagens rester (gör det som en regel att koka så mkt mat att det finns att värma direkt morgonen, man får lite varmt i sig och sparar tid). Så var det åter dags att sadla upp och bege sig till nästa läger där de andra kommer att möta upp oss för en fest på ”fat cow” (bisonko) och whisky!

Tänkte dela med mig av en praktisk erfarenhet kring fötter. Om vi börjar med vädret så är det såhär i april kallt på nätterna och blött på dagarna när man inte rider dvs. bygger läger, sätter eller kollar en trap line etc. Jag tillbringar numera all tid i mockasiner och yllefotlappar (tyglappar i ylle ca: 40x40 cm beroende på fotstrl. vikta runt fötterna), detta system har visat sig vara "outstanding". Visst blir man blöt men värmen stannar tack vare yllen. Jag har även med ett extra par av varje så jag kan torka det blöta vid kvällsbrasan och sätt på de torra så jag är varm och torr inför skönhetssömnen och beredd om något oförutsett händer tex. lösa hästar, älgar i lägret eller annat som tvingar dig att använda dina apostlahästar. Jag har provat med div. kängor och boots med samma slutresultat; trasiga fötter och hela kängor, prova istället hela fötter och efter ett tag trasiga moccasiner. Det är relativt enkelt att sy ett par sideseam- eller puckertoe-mockasiner och jag lovar, när man provat så är tanken på något annat fjärran borta.

Framåt kvällningen gick Char och jag för att möta våra kamrater, på vägen flög en stilig tjädertupp upp. Vi hade planer på ett överfall, men idén försvann snabbt då Richard hade Buck med sig, en lyhörd liten gynnare. Kvällen blev en minnesvärd afton med mycket skratt och god mat, whiskyn delades med ansvar, vi hade ju djur med oss. Jag måste bara ge Dave (David) en stor eloge för sitt idoga arbete med sin utrustning, skitsnyggt! Waugh & goodnight.

Söndag 11 april
Jaha, inget nytt under månen. Richard och Buck satt som vanligt vid elden och värmde sej med det så välsmakande kaffet. Lilla jag spenderar lite tid med att ta mig ur det som en gång var en så snyggt utlagd bedroll. Snart satt vi där igen med frukost bestyren, hästarna hade redan fått sitt så efter matintaget börjades det med packning av vår utrustning. När allt var surrat på plats var det dags att bege sig. Richard och Dave lämnade lägret med raska steg varpå jag och Char red mot mitt hem. Dave stod hemma på gårdsvägen och tog emot, Richard hade åkt mot sitt för att ta tag i det annalkande vårbruket, bönder är sådana. Innan vi skildes ringde vi upp vår saknade broder Mike på högtalartelefon(kul manick det där) morsade på varandra och som vanligt det där goa skrattet.

Ha det nu så gott, Mvh. Charlie muleskinner.

By the way, Gud är god men hästarna fick vi binda själva. :) .
© Copyright 2006-2020 | 7697357+ pageviews since start 2006 | Sign in